Waarom een video jouw bedrijf laat groeien.

Geschreven door: De mannen van KJEL

In deze blog gaan we in gesprek met Dennis Haage en Stan Lemmen over de ins en outs van video’s. Dennis en Stan hebben samen de onderneming MOTIK opgericht. MOTIK helpt je om jouw bedrijf een gezicht te geven. Lees ons gesprek hieronder:

Ha jongens! Om gelijk met de deur in huis te vallen…. Voor ons geven video’s de klant een kijkje in de keuken bij een bedrijf. Klopt dit?

Wij denken dat dit gedeeltelijk klopt. Maar het is veel breder dan ‘alleen een kijkje in de keuken’. Uiteraard bieden video’s jouw als bedrijf de kans om je bedrijfsvoering te laten zien. Echter, laat een gezicht nog veel meer zien. Met een video geef je je bedrijf een gezicht.https://player.vimeo.com/video/474469122?autoplay=0&autopause=0

Wat is de invloed van de verschillende platformen hierbij? En welke platformen gebruik je eigenlijk?

De meeste platformen zijn bij iedereen wel bekend. Denk hierbij aan Instagram, Facebook, YouTube en LinkedIn. Tussen deze platformen zitten gigantische verschillen. Op YouTube worden voornamelijk langere video’s gedeeld. Op Instagram worden juist weer teasers van de YouTube filmpjes gedeeld. Dit is dus erg afwisselend.

Dat klinkt logisch! Moet ik het dan zo zien dat alle platformen elkaar ondersteunen?

Ja, dat kun je zeker zo zien. Op Facebook moet je heel snel zijn, mensen kunnen zo weer door scrollen. Op Facebook moet je dus een kort filmpje hebben waarmee je de toekomstige klant kan ‘triggeren’. Instagram is praktisch hetzelfde, alleen kun je hier een video plaatsen van maximaal 1 minuut. Via allebei de kanalen probeer je de klant te lokken naar YouTube of je website. Op deze twee platformen heb je de tijd en de ruimte om jouw boodschap over te brengen.

Het posten van video’s, wat is de juiste manier? Is het slimmer om één goede video te posten per kwartaal, maandelijks of is er nog een andere optie?

Consistent posten is key. Als je dat niet doet mis je een groot gedeelte van de kracht van video’s. Het heeft twee voordelen als je consequent post. Ten eerste vindt social media algoritme het erg fijn als je elke week een video plaats. Je komt hiermee hoger op Google. Je bent dus makkelijker te vinden voor je klant. Ten tweede bouw je een fanbase op. Je fans weten na een bepaalde periode dat jij elke week op donderdagochtend een video plaatst. Dit kan de betrokkenheid voor je bedrijf verhogen.

Zijn er verder bepaalde aspecten die je juist wel of juist niet in een video moet laten zien?

Je moet vooral eerlijk zijn. Lieg niet over wie jij als persoon/bedrijf bent. Blijf bij jezelf. Verder is het cruciaal om authentiek te blijven. Hierdoor zorg je ervoor dat mensen jouw video’s leuk en interessant blijven vinden.

De setting van je video moet je goed over nadenken. Waar staat je microfoon wat voor een lichtval heb ik? Wij zien vaak dat mensen hier zomaar overheen stappen en het vergeten. Dit is zonde! Deze onderdelen zijn cruciaal in het maken van een goede video!

De laatste vraag om mee af te sluiten. Wat is jullie toekomstvisie op video?

Video’s over jou als persoon en als bedrijf worden de laatste jaren steeds populairder. Wij denken dat deze trend zich voortzet. Een video is een perfecte manier om jouw bedrijf op een speelse, persoonlijke en toffe manier te presenteren richting jouw klant. Video’s worden de nieuwsbrief 2.0!

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

#Kennisdelen

Onze nieuwste blogs

Overtuigd om samen te werken?

Neem vrijblijvend contact met ons op en haal het meeste uit uw bedrijf.