De kracht van muziek op kantoor

Geschreven door: De mannen van KJEL

Muziek luisteren op kantoor: de een kan zich er beter door concentreren, de ander raakt erdoor afgeleid. Wat zijn de effecten van muziek luisteren op kantoor?

Muziek luisteren op kantoor bevordert de productiviteit

Het is al lang geleden bewezen dat muziek luisteren een positief effect heeft op de productiviteit. Ook recent onderzoek van Terese Lesiuk van de universiteit van Miami wijst uit dat de prestaties op kantoor verbeteren als je naar muziek luistert. Volgens Lesiuk zijn werknemers die tijdens hun werk naar muziek luisteren sneller klaar met hun werkzaamheden. Daarnaast komen ze op betere ideeën. De muziek zou de stemming en daarmee de productiviteit positief beïnvloeden. Oftewel: wie vrolijk is, werkt productiever.

Maar om van die voordelen te kunnen profiteren is het belangrijk dat je nummers kiest die passen bij de werkzaamheden. Zo worden repetitieve taken, die wél focus maar weinig denkwerk vereisen, eenvoudiger met muziek. En worden fabrieksarbeiders productiever als er vrolijke, uptempo muziek op de achtergrond te horen is.

Door muziek luisteren word je creatiever

Muziek luisteren op kantoor zorgt ervoor dat je effectiever en creatiever wordt. Vooral als je iets moet doen wat denkwerk vereist, zoals een tekst schrijven. Als je tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden naar muziek luistert, ben je aan het multitasken. Je hersenen zijn constant bezig om de muziek te interpreteren. Daarnaast doen je hersenen voorspellingen over wat er zal komen. Om ervoor te zorgen dat je tijdens het muziek luisteren volledig kan focussen, is het belangrijk om te kiezen voor muziek waar weinig emotionele pieken en dalen in voorkomen. Dat kan door te kiezen voor muziek zonder woorden of in een taal die je niet verstaat. Muziek met weinig informatie en simpele tonen, zonder al te veel complexiteit, bevorderen je productiviteit.

Van muziek luisteren word je vrolijk

Zoals eerder aangegeven heeft jouw humeur invloed op de productiviteit. Als je met een ochtendhumeur opstaat, of enorm op ziet tegen een bepaalde taak, kun je het best je favoriete muziek luisteren. Zo wek je positieve emoties op. Je hersenen worden, behalve van jouw favoriete muziek, ook vrolijk van onverwachte acties. Zet je afspeellijst op shuffle en maak het je brein moeilijk om de toekomst te voorspellen. Hierdoor wordt er dopamine aangemaakt. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij het ervaren van genot en blijdschap.

(Bron: ondernemersblogs.nl)

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

#Kennisdelen

Onze nieuwste blogs

Overtuigd om samen te werken?

Neem vrijblijvend contact met ons op en haal het meeste uit uw bedrijf.